Hagyományos, mindenki másképp csinálja, sosem lesz ugyanolyan és minden családnak megvan a saját titkos receptje (persze azzal a büszke tudattal, hogy ezt senki nem tudja utánozni, ne adj' isten felülmúlni). Mivel édesanyám a nyírségben született, most a kedvencemet, szabolcsi töltött káposztát főzök ami édeskáposztából készül.
A káposzta vásárlásakor érdemes a vékonylevelű, lapított, házi fajtát választani, ezt sokkal könnyebb tölteni és az íze is finomabb. Szerencsére nagyobb piacokon kapható. Nagy lábosban vizet forralok, belerakom a torzsáját kivágott káposztát és pár perc főzés után folyamatosan szedegetem ki a leváló leveleket. Letakarva puhulni hagyom amíg a tölteléket készítem.
Ledarálom a 1/2 kg lapocka, 2 db vöröshagyma 4 db fokhagyma gerezd hozzávalókat. Sózom, borsozom egy kevés pirospaprikával megszórom, 100 g bulgurt hozzáadok. A leveleket nagyságuktól függően ketté vagy három felé vágom a vastag ereket kihagyva. A már nem tölthető leveleket csíkokra vágom és kolozsvári szalonnával keverve a lábos aljára rendezem. Erre jönnek a töltött káposzták.
Felöntöm sűrű, darabos paradicsompürével és egy kicsi vízzel. Lefedem a maradék káposztalevekkel és kb 1 óra alatt készre főzöm.